Kako se pravilno peru zubi - kada, na koji način, kojom četkicom i pastom
Ponedeljak - Petak: 14:00 - 20:00 +381 11 244 09 01, +381 63 23 11 27

Kako se pravilno peru zubi – kada, na koji način, kojom četkicom i pastom

Bolesti zuba su mnogobrojne i sve su posledice nepravilnog pranja zuba prouzrokovane bakterijama iz zubnog plaka. Saznajte kako se pravilno peru zubi - kada, na koji način i kojom tehnikom, kojom četkicom i kojom pastom.

Svima nam se čini da znamo sve o pravilnom pranju zuba i održavanju oralne higijene, a opet nam se desi da nas zaboli zub, imamo kamenac, karijes ili čak parodontopatiju.

Sve su to posledice nepravilnog pranja ili ne pranja zuba prouzrokovane su bakterijama iz zubnog plaka. U daljem tekstu ćemo Vam detaljnije ukazati na to kada, kako, koliko dugo i čime je najbolje prati zube.

Pravilno pranje zuba – načini i tehnike

Kako se pravilno peru zubi i da li ih zaista perete na pravi način ste se sigurno zapitali bar jednom u životu. Za pravilno održavanje oralne higijene neophodno je koristiti  osnovna sredstva. Sredstva za pranje zuba su: četkicu za zube i zubni konac ili interdentalnu četkicu.

Pored njih potrebno je koristiti i pomoćna sredstva kao što su pasta za zube, rastvori za ispiranje usta, različiti irigatori, sredstva za detekciju plaka itd.

Postoje mnogobrojne tehnike za pranje zuba (klizna, vertikalna, horizontalna…). Međutim, najrasprostranjenijom i najpravilnijom tehnikom za pranje zuba smatra se Basova tehnika pranja zuba.

Ona podrazumeva da glavu četkice prislonite pod uglom od 45 stepeni na zub ali tako da jedan deo vlakana četkice bude na zubu, a drugi deo na desnima. Izvrši se blagi pritisak četkice na zub i desni kako bi vlakna skliznula u prostor izmedju zuba i desni. Zatim četkicu par puta pomerite napred – nazad. Taj potez se ponovi 3 do 4 puta za svaki predeo zubnog niza koji je zahvaćen četkicom.

Nakon pranja spoljašnjih površina zuba isto to treba ponoviti na unutrašnjim površinama zuba. Što se tiče pranja unutrašnjih površina prednjih zuba potrebno je četkicu postaviti u uspravan položaj i ponoviti iste pokrete. Posledenje se peru grizne površine i to “ribajućim” pokretima napred-nazad.

Šta još koristiti za pranje i čišćenje zuba?

Nakon upotrebe četkice za zube poželjno je koristiti konac za zube ili interdentalnu četkicu. Pored četkice za zube, konac i interdentalna četkica spadaju u osnovna sredstva za pravilno pranje zuba.

Da li ćete koristiti konac ili interdentalnu četkicu potpuno je sve jedno, izbor je Vaš.

Da biste lakše shvatili važnost upotrebe zubnog konca ili interdentalne četkice pokušajte da zamislite  svoj zub kao neko geometrijsko telo. Moglo bi se zaključiti da bočni zubi imaju pet površina, dok prednji zubi imaju četiri površine. Spoljašnju, unutrašnju, dve bočne i griznu, tj. sečivnu.

To znači da upotrebom samo četkice za zube operete tri površine bočnih zuba, odnosno dve površine prednjih zuba. Zaključak je da upotrebom samo četkice za zube 40% površine bočnih, tj. 50% površine prednjih zuba uopšte ne operete.

Konac za zube i interdentalna četkica idealna su sredstva koja dopiru između Vaših zuba i čiste njihove teško dostupne bočne površine do kojih vlakna obične četkice za zube ne mogu da dosegnu.

Kada treba pravilno prati zube?

Ono što je neophodno, kako bi se moglo reći da pravilno perete zube, jeste da znate kada preti zube. Zube treba prati bar dva puta na dan – ujutru i uveče.

Prvo pranje zuba treba da bude ono koje obavljate kao svakodnevnu jutarnju rutinu, kao što je na primer umivanje. Zube treba prati ujutru pre konzumiranja kafe ili doručka. Neophodno ih je oprati pre kozumiranja hrane ili pića jer se na njima već nalazi veliki broj naslaga punih raznih bakterija koje su se na njima nataložile u toku noći.

Njih svakako ne vidite golim okom, ali radi se o bar 300 vrsta različitih bakterija. Ukoliko ne operete zube oni će biti plak prijemčiviji (“lepljiviji”) za razne sastojke iz hrane kojima ćete doslovno nahraniti bakterije koje su se u toku noći nagomilale na Vašim zubima.

Drugo, obavezno, pranje zuba je ono koje je potrebno uraditi neposredno pre spavanja. Nakon tog pranja zuba nemojte ništa jesti. Ukoliko ne operete zube pre odlaska u krevet bakterije koje se nalaze u Vašim ustima imaju dovoljno vremena da u toku noći, kada je smanjeno lučenje pljuvačke, oštete Vaše zube i dovedu do remineralizacije zuba i nastanka karijesa.

Pored ova dva obavezna pranja zuba dozvoljeno je i poželjno zube prati nakon svakog obroka.

Koje su najbolje četkice za zube?

Četkica se smatra osnovnim sredstvom za održavanje higijene usta i zuba. Ona mehanički uklanje sve naslage sa Vaših zuba. Osnovna podela četkica jeste na osnovu debljine njenih vlakana kao i broja vlakana. Na pakovanjima četkica za zube najčešće možete videte oznake Soft (meka), Medium (srednja), Hard (tvrda).

Najčešće se preporučuje ona sa vlaknima srednje debljine (medium). Ukoliko imate neki oblik parodontopatije ili probleme sa desnima koje lako krvare onda je četkica sa mekim vlaknima prava za Vas. Nekima, na primer, samo četkica sa tvrdim vlaknima ostavlja utisak da su pravilno prali zube.

To je sasvim u redu ukoliko se pridržavate saveta o pravilnoj tehnici pranja zuba i ne vršite preveliki pritisak na desni. U suprotnom, pogotovo korišćenjem četkice koja ima tvrda vlakna, možete prouzrokovati oštećenje desni. Kao i njihovo povlačenje koje dovodi do ogolićenja vrata zuba (recesije).

Pored klasičnih četkica za zube postoje i mehaničke četkice za zube. Mišljenja o njima su podeljena, ali svakako je njihova upotreba jako rasprostranjena. Ono što je sigurno jeste da je ova četkica idealna za decu jer je njihova upotreba prilično jednostavna i deci su one veoma zanimljive pa samim tim deca stiču naviku pranja zuba. Međutim pokreti koje može da izvodi ova četkica su isključivo rotacioni.

Ono što je jako važno napomenuti jeste da je potrebno promeniti četkicu za zube nakon najviše 3 meseca korišćenja. Kada je vreme da promenite četkicu za zube možete i sami proceniti tako što ćete uočiti da su njena vlakna istrošena i “rascvetala”.

Koja je najbolja pasta za zube?

Za razliku od četkice za zube koja spada u osnovna sredstva za pranje zuba, pasta za zube je pomoćno sredstvo. To svakako ne treba da umanji njenu važnost. Sastojci paste za zube su mnogobrojni (abrazivna sredstva, konstituensi, voda, boja, deterdžentne materije, vezivna sredstva, aromatične materije, konzervansi, stabilizatori, profilaktičke materije, kao i neke lekovite materije).

Abrazivna sredstva jesu ona sredstva koja u kombinaciji sa četkicom za zube mehanički čiste Vaše zube i uklanjaju naslage sa njih. Ono što je jako bitno jeste da li pasta sadrži neko profilaktičko sredstvo ili ne. Danas skoro sve paste na tržištu kao profilaktičko sredstvo sadrže fluoride. Gotovo da ne postoji pasta koja ih ne sadrži, samo je razlika u njihovoj koncentraciji.

Kada birate pastu za zube ovo bi mogla da bude jedna od glavnih stavki koju treba da posmatrate pri njenom odabiru. Količina fluorida u pastama za zube kreće se od 1000 do 1500 mg F/kg (ppm). Ukliko birate pastu za zube za Vaše mališane, ona treba da sadrži manje od 1000 ppm.

Fluoridi u pastama za zube doslovno leče Vaše zube. Mehanizam njihovog dejstva ogleda se u takozvanoj “remineralizaciji”  zuba, jednostavnije rečeno – obnovi zubne gleđi. To pastu za zube čini neizostavnim delom pravilnog pranja zuba.

Koliko dugo treba da se peru zubi?

Koliko vremena treba odvojiti za pranje zuba je jedno od najčešćih pitanja upućenih stomatolozima. Od 3 do 5 minuta je dovoljno za pravilno pranje zuba. Ovo Vam možda zvuči kao kratko vreme, ali istraživanja pokazuju da prosečna osoba na pranje zuba potroši manje od jednog minuta!

U početku primene ovih saveta će Vam trebati nešto više vremena da operete svoje zube, ali vremenom će Vam sve preći u rutnu i bićete sve brži.

Za kraj razmislite o ovome: da li je bolje potrošiti 10 minuta svog vremena dnevno na detaljno i pravilno pranje zuba (uz korišćenje četkice za zube, konca ili interdentalne četkice i paste za zube) ili provesti sate u stomatološkoj ordinaciji lečeći posledice nastale nepravilnim održavanjem oralne higijene?

Pored pravilnog pranja, za održavanje zdravlja Vaših zuba neophodno je da redovno idete na čišćenje kamenca i kontrolu kod svog stomatologa.

U ordinaciji DentaN možete zakazati besplatan stomatološki pregled na našoj stranici za zakazivanje. >> 

Ili nas pozovite na +381 11 244 09 01