Kako ojačati i obnoviti zubnu gleđ: savet stručnjaka
Ponedeljak - Petak: 14:00 - 20:00 +381 11 244 09 01, +381 63 23 11 27

Kako ojačati i obnoviti zubnu gleđ: savet stručnjaka

Saznajte kako ojačati i obnoviti zubnu gleđ. Šta sve utiče na nju, kao i koje tablete koristiti za jačanje gleđi i u kom uzrastu treba davati deci?

Kako ojačati i obnoviti zubnu gleđ je veoma složeno objasniti. Zubna gleđ je deo zuba koji je od ključnog značaja za njegovo zdravlje. Najjednostavnije bi se moglo reći – redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene i korišćenjem fluora.

Naša gleđ se stvara i pre nego što zub nikne, tako da je i nasledna uloga veoma bitna u izgradnji gleđi. Ona je prva na udaru bakterija i svih faktora iz spoljašnje sredine koji štetno deluju na zube. Zato se slobodno može reći da je zdrava gleđ preduslov za zdrav zub.

Šta je zubna gleđ?

Zub je izgrađen od tri veoma bitna tkiva: gleđi, dentina i cementa zuba.

Zubna gleđ je kalcifikovano tkivo koje prekriva spoljašnju površinu krune zuba. Nju čine šestougaone gleđne prizme promera 3-6 µm. Po svom sastavu one su sačinjene od velikih i veoma zbijenih kristala kalcijum hidroksiapatita za koji su vezani joni magnezijuma, natrijuma i karbonata.

Ovi kristali ugrađeni su u finu mrežu veoma čvrstih i gotovo potpuno nerastvorljivih proteinskih vlakana. Zahvaljujući ovakvoj građi gleđ predstavlja prvu i glavnu liniju odbrane od karijesa.

U usnoj duplji se stalno dešavaju procesi demineralizacije i remineralizacije. Demineralizacija je proces u toku kog dolazi do oštećenja zuba. Tada kiseline i različiti loši produkti bakterija iz zubnog plaka deluju upravo na kalcijum hidroksiapatite gleđi. Oni vrše njihovu destrukciju tako što istiskuju jone kalcijuma iz njih i narušavaju njihovu stabilnu građu.

Nasuprot demineralizaciju postoji i proces remineralizacije. To je proces kojim se joni kalcijuma ili fluora ugrađuju u kristale hidroksiapatita obnjavljajući njihovu oštećenu strukturu. Ukoliko prevagnu procesi demineralizacije nad procesima remineralizacije doćiće do pojave karijesa i oštećenja prvo gleđi, pa nakon toga i dentina zuba.

Verujemo da Vam ovaj stručni opis ne znači baš mnogo. Zato bi bilo možda lakše da gleđ zamislite kao jedan zid sačinjen od velikog broja cigli. Svaki kristal hidroksiapatita predstavlja jednu ciglu.

Ukoliko se iz nekog razloga neka cigla ošteti ili ispadne, kroz taj zid se mnogo lakše može proći i on više nema istu strukturu i jačinu kao pre. Tako je isto i sa zubnom gleđi, ako prevagnu procesi demineralizacije, oštećuju se kristali hidroksiapatita i kroz gleđ se lakše prolazi u dublje strukture zuba.

Istrošena zubna gleđ

Trošenje zuba može biti uslovljeno većim brojem faktora (loše navike, starost…). Zubna gleđ, iako veoma čvrsta, može biti ozbiljno potrošena i bez prisustva karijesa.

Jedno od veoma čestih oboljenja zuba savremenog čoveka jeste bruksizam. Smatra se da je pojava bruksizma srazmerno povezana sa povećanom količinom stresa.

Mnogi od nas “škrguću”  zubima noću, bude se sa bolom u vilicama i zglobu. Takve osobe imaju zube karakterističnog izgleda. Oni su svi ravni, skoro jednake dužine, kratki i sa “zadebljalim” sečivnim ivicama.

Ono što je posledica bruksizma jeste što je gleđ zuba potpuno istrošena, odnosno pojedena. Takvim zubima je često do te mere istrošena gleđ da je dentin potpuno eksponiran. Samim tim je lakše da se razviju oboljenja zuba i da se javi njihova preosetljivost na hladno ili slatko.

Istrošenost gleđi takođe dovodi i do smanjenja visine zuba, što posledično smanjuje visinu zagrižaja, što se ogleda time da osobe imaju sniženu donju trećinu lica (od vrha nosa do brade).

Pacijenti sa bruksizmom imaju najčešće i promene na zglobovima, koje se odražavaju bolom i “preskakanjem” zgloba. Ono što je neophodno uraditi kod ovih pacijenata jesu brukso folije, tzv. noćni štitnici. Oni su veoma komforni, tanki, relaksiraju žvačne i mimične mišiće i sprečavaju dalje trošenje zubne gleđi.

Neretko je zubna gleđ istrošena kao posledica nekih loših navika, kao što je grickanje stranih predmeta, olovke npr. U tim slučajevima je gleđ do te mere oštećena da se u njoj napravio prostor tačno dovoljne veličine za smeštanje tog stranog tela i doveo do trošenja gleđi i promene oblika zuba.

U ovom slučaju je neophodno prvo uticati na pacijenta da prestane da upražnjava tu lošu naviku, a tek nakon toga izvršiti rekonstrukciju zuba (plombom ili protetski, u zavisnosti od defekta gleđi).

Starenje je takođe jedan od predisponirajućih faktora za trošenje gleđi. S obzirom da funkciju zuba i njihovu ulogu smatra se da je istrošenost zuba u starijem životnom dobu sasvim normalna i očekivana.

Napukla zubna gleđ

Pukotine u zubnoj gleđi su veoma česta pojava. Najčešće se uočavaju na gornjim i donjim prednjim zubima.

Pukotine u zubnoj gleđi najčešće nastaju kao posledica bruksizma. Tada se veoma velike sile koje proizvode mišići prenose na zube i dovode do pucanja kristala hidroksiapatita i stvaranja pukotina u gleđi. One najčešće nisu mnogo uočljive i njih dijagnostikuje prvo stomatolog.

Konzumiranjem duvana, obojenih napitaka (kafa, čaj, crno vino) ove pukotine se mogu prebojiti i postati uočljivije. Zubna gleđ može da napukne i usled konzumiranje određenih kiselina (najčešće citrusnih). Često se napukla i istrošena gleđ viđa i kod osoba koje boluju od bulimije (usled dejstva kiselina).

Karakteristične promene na zubu, koje se odlukuju pucanjem i oštećenjem gleđi jesu i klinaste erozije. Najčešće se uočavaju u predelu vrata zuba i odlikuju se oštrim usecima u gleđi. Nastaju prilikom dejstva mehaničkih faktora (agresivnog pranja zuba), delovanja jakih kiselina ili nepravilnog zagrižaja pri kom se sva sila prenosi na vrat zuba i dovodi do pucanja gleđi u toj regiji.

Klinaste erozije se mogu lako dijagnostikovati i sanirati. Prvo treba ustanoviti šta je njen uzrok i eliminisati ga, a zatim sanirati eroziju. Najčešće je dovoljno staviti belu plombu koja će sprečiti dalje oštećenje i pucanje gleđi.

Kako ojačati i obnoviti zubnu gleđ?

Kako ojačati zubnu gleđ – pitanje koje ste sigurno postavili Vašem stomatologu.

Zubna gleđ se mineralizuje i stvara u toku našeg rasta i razvoja. Nicanjem zuba ta gleđ biva potpuno forimirana i izložena noksama iz spoljašjne sredine.

Mnogi kažu da imaju “slabe” zube koji se lako kvare, dok drugi ne vode mnogo računa o svojoj oralnoj higijeni ali imaju prilično zdrave zube. Tajna je u mineralizovanju gleđi.

Od najranijeg detinjstva treba misliti na zube jer imaju veoma važnu ulogu i treba ih održati zdravim tokom celog života. Tada se može i uticati na njihovu mineralizaciju i obnovu. Preporučuje se uzimanje tableta fluora.

Naučno je dokazano da fluor ima sposobnost jačanja i obnove zubne gleđi tako što se ugrađuje u nju. Tačnije u njene kristale hidroksiapatita. Preporuka je da se deci daju tabletice fluora kako bi se obezbedila dobra mineralizacija zuba pre i u toku njihovog nicanja.

Potrebno je da se uzimaju tablete u određenim koncentracijama u zavisnosti od životnog doba deteta :

Deca od 6 meseci do 3 godine – 0,25 mg dnevno;

Deca od 3 godine do 6 godina – 0.50 mg dnevno;

Deca od 6 godina i odrasli – 1 mg dnevno.

Tablete se primenjuju oralno (imaju sistemsko dejstvo), ali je potrebno da se ona sažvaće ili otopi u ustima kako bi imala i direktno dejstvo na gleđ zuba. Maloj deci, do 3 godine života možete rastopiti u soku, vodi ili čaju. Ono što je važno jeste da se izbegavaju mleko i mlečni proizvodi jedan sat pre i jedan sat nakon uzimanja tableta.

Obnavljanje gleđi se postiže i primenom pasti za zube sa fluorom. Danas se gotovo i ne mogu naći paste za zube koje ne sadrže fluor.

Potrebno je zube prati najmanje dva puta na dan pastama za zube na bazi fluora. Bitno je i vreme njihove primene. Preporučuje se ujutru i uveče pre odlaska na spavanje. Fluor se veoma lako ugrađuje u oštećene kristale hidroksiapatita i na taj način podpomaže jačanje i obnovu gleđi.

Preporučujemo redovnu posetu zubaru na svakih 6 meseci. Ne moraju Vam promene na zubima biti vidljive da bi otišli na preventivni pregled.

U ordinaciji DentaN možete zakazati besplatan stomatološki pregled na našoj stranici za zakazivanje. >>

Ili nas pozovite na +381 11 244 09 01

Isključivo koristimo najsavremenije i najkvalitetnije materijale prilikom pružanja usluga kako bi efekti bili što dugotrajniji. Jer mi dajemo garanciju i naši zadovoljni klijenti su nam najbolja preporuka.