Kako ojačati zube u trudnoći: Najbolji saveti
Ponedeljak - Petak: 14:00 - 20:00 +381 11 244 09 01, +381 63 23 11 27

Kako ojačati zube u trudnoći: Najbolji saveti

Saznajte kako ojačati zube u trudnoći, šta treba raditi kada zaboli zub. Koje sve antibiotike koristiti ako dođe do otoka, temperature ili bola i koji su najbolji saveti?

Kako ojačati zube u trudnoći je dobar odgovor za dame koje se odluče da ostanu u drugom stanju.

Jedan od najlepših perioda u životu svake žene svakako je i period trudnoće. Sinonim za trudnoću je i drugo stanje. Tada se ceo organizam žene menja i prilagođava. Kako biste ga pamtile samo po lepom pročitajte sledeće redove i saznajte kako da izbegnete neprijatnosti vezane za zube (zubobolje) i oralno zdravlje.

Zubi u trudnoći

U našem društvu postoji mit koji govori o tome kako ženama u trudnoći “propadnu” zubi.

Ono što je još zanimljivije je to što se kao razlog navodi to da “beba uzme sav kalcijum od majke”. Za laike može da zvuči čak logično. Mada kada malo bolje razmislite, zar sumnjate u majku prirodu i u to da se ona postarala da žena za vreme trudnoće bude srećna, zadovoljna i bez ikakve mogućnosti za ugrožavanje njenog zdravlja.

Sa druge srane, trudnoća nosi sa sobom i određene promene koje su apsolutno normalne i očekivane.

Hormonski status žene se menja. Samim tim su reakcije žena na spoljašnje nadražaje promenjene. Nadražaji koji pre perioda trudnoće ne bi izazvali nikakvu promenu sada deluju štetno. Upravo je zbog ovoga veoma važno razmeti zašto se zubi brže kvare, a desni burnije reaguju na zubni plak (nečistoće na zubima) u periodu trudnoće.

Za ove promene, dakle, nisu krive ni beba ni kalcijum, već iste one bakterije i zubni plak koji su dovodili do oboljenja zuba i pre trudnoće. Upravo zato treba savetovati trudnice da što više vode računa o oralnoj higijeni i što češće peru svoje zube.

Na pitanje kako ojačati zube u trudnoći odgovor je veoma lak. Četkica, konac i pasta za zube su jedina garancija zdravog i lepo osmeha pre, u toku i nakon trudnoće !

Upala zuba u trudnoći

Neretko se u trudnoći aktiviraju svi nesanirani karijesi i procesi koje  je žena imala i pre trudnoće ali ih nije izlečila.

Često trudnice imaju problema i sa umnjacima (neiznikli ili delimično iznikli). Veoma često, dejstvom hormona, oni umnjaci koji nikad nisu nikli kreću da niču i prave ženi problem. Ukoliko je postojao neki karijes koji nije dijagnostikovan, neretko se toliko u trudnoći proširi da dođe do zubnog živca i javljaju se zubobolje.

Desni su kod trudnica veoma problematične. U velikom broju slučajeva one su otečene, crvene i krvare na najmanju provokaciju. Prvo na šta treba uticati je oralna higijena i time umiriti desni. Čim se oralna higijena poboljša i desni će se oporaviti i regenerisati.

Kako ojačatu zube u trudnoći

Zubi u trudnoći se ne mogu baš ojačati u pravom smislu te reči. Zubi se mogu ojačati u momentu njihovog rasta i razvoja, ali u trudnoći ne.

U našim ustima se neprekidno dešavaju procesi demineralizacije i remineralizacije. Odnosno, razgradne i obnove zubne gleđi.

Bakterije,tj. njihovi produkti deluju na zubnu gleđ dovodeći do njenog oštećenje, a pljuvačka sa svojim mineralima (kalcijum, magnezijum)  je obnavlja. U ustima trudnice ovi porcesi su naglašeniji.

Da bi proces obnove prevagnuo u našu korist i kako ne bi došlo do oštećenja gleđi zuba i nastanka karijesa, mi moramo pomoći tom fiziološkom procesu. Način je veoma jednostavan. Potrebno je održavati oralnu higijenu i koristiti fluor.

Trudnice svoju gleđ mogu ojačati samo pravilnim i dobrim održavanjem oralne higijene. Neophodno je prati zube dva puta na dan (najmanje), koriste zubni konac i pastu na bazi fluora.

Vitamin D je, na primer, veoma važan vitamin koji utiče u metabolizmu kalcijuma koji je bitan za jačanje zuba. Međutim, u trudnoći treba voditi rečuna da se ne uzimaju velike količine vitamina D jer on može prouzrokovati hiperkalcemiju majke i ploda.

Vitamini B kompleksa su veoma značajni za zdravlje majke i ploda i preporučljiva je njihova primena.

Šta raditi kada boli zub u trudnoći

Neretko se dešava da trudnice pate od zubobolje. Ona se može desiti svakome, ali nekako se posmatrajući kroz praksu može reći da se kod trudnica često javljaju.

Objasnili smo da su hormonski status i samo “drugo stanje” trudnice krivi za ovo. Neophodno je da zubi budu zdravi i sanirani kako bi trudnoća  protekla bez problema.

Ukoliko se desi da zub zaboli- ništa strašno! Jedino što je bitno jeste reći da se ovo moglo sprečiti i trudnoća ne bi trebalo da prođe u zuboboljama.Ukoliko zub ne zaboli, a utvrdi se da ima karijes, neophodno ga je izlečiti. I naravno, anestezija se može dati trudnici.

Ono što je bitno jeste da se koristi anestetik sa adrenalinom, nikako sa felipresinom (može izazvati kontrakcije). Svakako ovo je nešto što Vas ne treba da brine i jedino je važno da naglasite Vašem stomatologu da ste u drugom stanju.

Ukoliko zub u trudnoći zaboli ni to nije nerešivo i strašno. Ponavljamo – trudnica može primitii anesteziju i time će se eliminisati bol.

Popravka zuba u trudnoći protiče kao i kod svih ostalih pacijenata. U trudnoći se takođe može vaditi zub. Bez ikakvih problema. Ono što se ne preporučuje u trudnoći jeste izlaganje rendgen zracima. Apsolutno je kontraindikovano izlagati trudnicu rendgen zracima u prvom trimestru trudnoće.

Antibiotici ukoliko dođe do otoka zuba, bola ili temperature

Određene lekove možemo veoma efikasno primenjivati pre i posle trudnoće, ali se u periodu ne smeju koristiti zbog njihovog štetnog dejstva na plod. Antibiotici u trudnoći imaju svoju primenu i neke vrste antibiotika se primenjuju dok su druge kontraindikovane.

Sada ćemo Vam izdvojiti neke grupe antibiotika koje se smeju primenjivati u trudnoći, a i reći ćemo koje i zašto ne smete primenjivati u trudnoći. Naravno, antibiotike nikako ne smete uzimati na svoju ruku i bez preporuke Vašeg lekara !

  • Tetraciklini (doksicilin, tigecilin, tetraciklin hlorid)

Apsolutno kontraindikovani u trudnoći i periodu dojenja. Poznat Vam je termin  “tetraciklinski zubi” ? To su zubi koji su promenjene boje, mrke žuto braon boje. Oni su tako prebojeni zato što je majka dok je bila u drugom stanju koristila tetracikline ( u drugom i trećem tromesečju) koji su uslovili promene na zubima ploda.

Lek ne postoji, takvi zubi se ne mogu izbeliti. Jedino rešenje je da se protetski zbrinu zubi tek nakon 18. godine.

  • Penicilini (amoksicilin, ampicilin)

Smatra se najbezbednijim antibiotikiom. Bezbedni su za korišćenje u trudnoći i periodu dojenja , osim piperacilina i onih proizvoda koji ga sadrže.

  • Cefalosporini (cefaleksin)

Bezbedan za primenu.

  • Karbapenemi (meropenam, ertapenam, doripena)

Kontraindikovani su za upotrebu u periodu trudnoće i dojenja.

  • Makrolidi ( eritomicin)

Ne preporučuje se u trudnoći osim ukoliko je neophodno (alergija na penicilin npr.)

Ono što trudnice trpe za vreme zubobolja je logično bol! Kako bi on prestao, pored uticaja na direktan izvor bola, neophodno je primeniti i neke lekove protiv bola ( analgetik).

Najčešće se upotrebljavaju oni na bazi acetilsalicilne kiseline – međutim, oni su strogo zabranjeni u trudnoći . U tu grupu spadaju Andol, Aspirin, Midol. Ne preporučuje se ni uzimanje lekova Brufen i Caffetin.

Ono što bismo mogli da Vas posavetujemo za kraj jeste da ukoliko planirate trudnoću, isplanirate i proveru svog oralnog zdravlja koje je veoma važan i neodvojiv deo Vašeg opšteg zdravlja.

Poseta stomatologu i provera stanja Vaših zuba uštedeče Vam mnogo vremena i preduprediće neprijatnosti koje se mogu javiti u periodu trudnoće. Kako biste održale Vaše zube jakim i lepom u periodu trudnoće održavajte oralnu higijenu i uživajte u svakom danu ovog divnog- drugog stanja.

Za trudnice se preporučuje redovan pregled zuba na svakih tri meseca. U našim domovima zdravlja se zanemaruje stomatološki pregledi pa čak i intervencije za trudnice. Pošto je to najvažniji period kada zubi treba da budu besprekorni, apelujemo na trudnice da što pre posete stomatologa.

U ordinaciji DentaN možete zakazati besplatan stomatološki pregled na našoj stranici za zakazivanje. >>

Ili nas pozovite na +381 11 244 09 01

Isključivo koristimo najsavremenije i najkvalitetnije materijale prilikom pružanja usluga kako bi efekti bili što dugotrajniji. Jer mi dajemo garanciju i naši zadovoljni klijenti su nam najbolja preporuka.

Vaši zubi su Vaša budućnost, i nama je to najvažnije!

Hvala na poveranju. Do zdravog i srećnog osmeha!