Kako lečiti upalu desni u trudnoći: Najbolji saveti stručnjaka
Ponedeljak - Petak: 14:00 - 20:00 +381 11 244 09 01, +381 63 23 11 27

Kako lečiti upalu desni u trudnoći: Najbolji saveti stručnjaka

Saznajte kako lečiti upalu desni u trudnoći i na koji način? Kako najbolje stabilizovati krvarenje desnih, da li maža pomaže u tome, šta preporučuju stručnjaci i koje gelove koristiti za desni?

Kako lečiti upalu desni u trudnoći? Pitanje je mnogih trudnica koji imaju tih problema.

Trudnoća se smatra jednim pod najlepših perioda u životu svake žene. Takođe, taj period se naziva i drugim stanjem. Taj naziv nosi zato što se tada u telu žene dešavaju mnogobrojne promene.

Brojne hormonske promene utiču na to da se menja odgovor tela na različite nokse iz spoljašnje sredine (bakterije iz zubnom plaka i njihovi produkti). Više o tome kako nastaje, zbog čega i kako lečiti upalu desni u trudnoći pročitajte u redovima koji slede.

Desni u ranoj trudnoći

U periodu trudnoće najkritičnijim se smatra prvi trimestar. U tom periodu se dešavaju veoma važni procesi u telu majke i bebe i odvijaju se ključne stavke vezane za rast i razvoj ploda.

Desni, odnosno, gingiva su deo oralne sluzokože. Gingiva ima dve veoma važne uloge. Prva je zaštitna uloga.

Desni predstavljaju barijeru koja ne dozvoljava da dodje do prodora mnogobrojnih mikroorganizama dublje u tkiva. Mikroorganizmi i štetne nokse iz zubnog plaka dospeju do jednog sloja gingive i ukoliko je ona zdrava bivaju eliminisani procesom ljuštenja gingive (to je fiziološki proces koji se neprekidno dešava u gingivi).

Druga uloga desni je senzorna. Sigurno ste nekada osetili bol ukoliko ste se uboli u desni parčetom čipsa ili kokica, ili ste se opekli na vruću supu ili kafu? Za to su odgovorni brojni nervni završeci koji se u nalaze u svakom delu Vaših desni.

Koliko je ova uloga važna shvatićete  kada pomislite da njih nema verovatno biste se bez ikakvog upozorenja i znaka povređivali svakodnevno i imali rane po desnima i oralnoj sluzokoži.

Osetljive i bolne desni u trudnoći

U toku trudnoće ono što se najčešće javlja u usnoj duplji jesu promene na desnima trudnice. Ovim promenama je zahvaćeno od 10% do 70 % trudnica. Promene mogu biti lokalizovane u jednom delu desni ili generalizovane i zahvatiti celu površinu desni. Jedna od promena desni u trudnoći o kojoj ćemo govoriti je upala desni (gingivitis).

Pored nje u periodu trudnoće se neretko javljaju tumori trudnoće. Naravno, nije reč o malignim i po život opasnim tumorima. Radi se o upalnom odgovoru tkiva na lokalne iritacije koji je prouzrokovan trudnoćom.

Ove promene se javljaju nakon trećeg meseca trudnoće (nekada i ranije). U početku  su diskretne, ali se vremenom uvećavaju. Mogu biti spljoštene i blago odignute od desni ili mogu biti pečurkastog oblika. Najčešće se javljaju na desnima između dva zuba. Tamnocrvene su boje, sjajne površine, mogu imati tačkaste mrlje i najčešće su bezbolne.

U najvećem broju slučajeva se spontano povlače nakon trudnoće. Ono što je veoma bitno jeste da se ove promene mogu izbeći besprekornom oralnom higijenom i vođenjem računa o oralnom zdravlju.

Upala i povlačenje desni u trudnoći

Upala desni je najčešća promena koja se razvija u usnoj duplji trudnica. Do uvećanja desni dolazi usled delovanja određenih iritacija. To znači da različiti faktori iz spoljašnje sredine (bakterije i štetni produkti iz zubnog plaka) iritiraju desni.

Mehanizam na koji se organizam žene bori protiv njih je isti i pre trudnoće, ali i u periodu trudnoće. Razlika je u tome što se u periodu trudnoće pojačava odgovor na iritacije usled izmenjenog hormonalnog statusa.

Kako lečiti upalu desni u trudnoći? To znači da je od presudnog značaja održavati besprekornu oralnu higijenu u periodu trudnoće. Ukoliko nema bakterija i dentalnog plaka, nema ni pojačanog odgovora organizma na iritaciju.

Ukoliko oralna higijena nije dobra dolazi do upale desni (gingivitisa). Inflamirane desni su najčešće uvećane, zadebljale, meke, crvene i glatke. Ovakva gingiva nam govori da se organizam neprekidno brani od bakterija. Ukoliko se ne povede računa o signalu koji nam organizam šalje može veoma lako doći do povlačenja desni i ogljenja vrata zuba.

Te promene se veoma retko vraćaju u prethodno stanje, smanjenjem upale deo desni se može vratiti u prethodni položaj. Međutim, ukoliko se desni ne vrate na svoje mesto nakon prestanka upale, onda je neophodno nakon trudnoće konsultovati parodontologa.

Ukoliko je pacijentkinja imala neki oblik parodontoptije koja nije sanirana pre perioda trudnoće gotovo neminovno dolazi do pogoršanja  stepena parodontopatije. Upravo zbog  svih štetnih posledice upale desni u trudnoći neophodno je preduzeti sve mere kako do njih ne bi došlo.

Zlatno pravilo je besprekorno održavanje oralne higijene!

Krvarenje desni u trudnoći

Krvarenje desni je jedan od glavnih simptoma upale desni. Krvarenje može biti prouzrokovano čak i najmanjom iritacijom. Desni su odlično prokrvljene i pune su krvnih sudova.

Kada dođe do upale desni ti krvni sudovi bivaju još više prokrvljeni kako bi se desni što više i bolje odbranijle od štetnog dejstva bakterija. Međutim, u periodu trudnoće, ta krvarenja mogu biti i potpuno spontana, odnosno mogu se javiti sama od sebe.

Ukoliko primetite da Vam krvare zube u toku pranja zuba to je siguran znak upale desni. To nikako ne znači da treba da stanete sa pranjem zuba. Upravo suprotno.

Kako biste izlečile svoje desni u trudnoći potrebno je da budete uporne i nastavite da perete svoje zube i potrudi se da što bolje možete održavate oralnu higijenu. Čim se upalni proces u desnima smiri odmah će i desni prestati da krvare.

Kako lečiti upalu desni u trudnoći

Odgovor na ovo pitanje je prilično jednostavan. Besprekorna oralna higijena je ključ zdravlja Vaših zuba i desni.

Zubi se moraju prati najmanje dva puta na dan (ujutru i uveče). Pored četkice neophodno je koristiti zubni konac ili interdentalnu četkicu kako bi sve površine zuba bile savršeno čiste. Pasta za zube koju koristite treba da sadrži fluor.

Ono što je važno jeste biti uporan i smatrati održavanje oralne higijene svakodnevnom rutinom. Ukoliko imate upalu desni, dobra oralna higijena je siguran put do njihovog oporavka !

Gingival gel u trudnoći

Kako biste ubrzali proces epitelizacije (obnove) i regeneracije desni preporučuje se da ih negujete i masirate u bukvalnom smislu.

Masaža će ubrzati cirkulaciju i doprineće boljoj cirkulaciji i dolasku većeg broja odbrambenih ćelija u tu regiju i ubrzaće se regeneracija tkiva. Ono što se preporučuje je i masiranje određenim gelovima koji će svojim aktivnim sastojcima ubrzati ceo proces izlečenja desni. Jedan od tih gelova je i gingival gel.

Postoji mnogo vrsta gelova namenjenih oporavku gingive. Galenikin gingival gel sadrži jedinstvenu kombinaciju lekovitog bilja : kamilice, srčenjaka i pitome nane. Popuno je prirodan i jako delotvoran. Ugodnog je mirisa i veoma je prijatan.

Pored njega postoji i TePe gingival gel koji sadrži sastojke koji su odlični za održavanje oralne higijene i ublažavanje upalnih procesa desni. On sadrži hlorheksidin (aktivnu supstancu koja se efiksano bori protiv bakterija i mikroorganizama) i fluor (koji jača Vaše zube – tačnije koren zuba ukoliko je zbog upale došlo do povlačenja desni).

Još jedan proizvod je jako dobar u borbi protiv upale desni, to je Gengigel.

On kao aktivnu supstancu sadrži hijaluronsku kiselinu . Ona je odlična za obnovu i regeneraciju desni. Hijaluronska kiselina se prirodno nalazi u desnima, ali se starenjem i upalnim procesom količina hijalurona smanjuje. Direktnim nanošenjem gengigela na inflamiranz gingivu hijaluronska kiselina ubrzava proces izlečenja.

Svi ovi gelovi se upotrebljavaju na isti način. Nakon pravilne oralne higijene (pranja zuba nakon svakog obroka) potrebno je da nanesete gel na desni. Potrebno je da masirate desni ovim gelovima 3 do 5 puta na dan čistim prstom. Preporučeno je da desni tretirate kontinuirano gelovima 3 do 4 nedelje, smatra se da je to period u toku kog će se upala umiriti.

Ono što je važno jeste da nakon primene ovih gelova 30 minuta ne konzumirate hranu ili piće.

Za trudnice se preporučuje redovan pregled zuba na svakih tri meseca. U našim domovima zdravlja se zanemaruje stomatološki pregledi pa čak i intervencije za trudnice. Pošto je to najvažniji period kada zubi treba da budu besprekorni, apelujemo na trudnice da što pre posete stomatologa.

U ordinaciji DentaN možete zakazati besplatan stomatološki pregled na našoj stranici za zakazivanje. >>

Ili nas pozovite na +381 11 244 09 01

Isključivo koristimo najsavremenije i najkvalitetnije materijale prilikom pružanja usluga kako bi efekti bili što dugotrajniji. Jer mi dajemo garanciju i naši zadovoljni klijenti su nam najbolja preporuka.

Vaši zubi su Vaša budućnost, i nama je to najvažnije!

Hvala na poveranju. Do zdravog i srećnog osmeha!