Lek za zubobolju- šta raditi kada boli zub: Najbolji saveti stručnjaka
Ponedeljak - Petak: 14:00 - 20:00 +381 11 244 09 01, +381 63 23 11 27

Lek za zubobolju – šta raditi kada boli zub: Najbolji saveti stručnjaka

Saznajte koji je najbolji lek za zubobolju. Kada se javljaju bolovi zubima, šta raditi, koji lek možete popiti za prestanak boli i koji su najbolji saveti stručnjaka?

Svako od nas se bar jednom susreo sa bolom u zubu. Zubobolje mogu biti različitog intenziteta, uzroka, trajanja, porekla. Takođe, nekada se bol u predelu zuba javlja i zbog promena na tkivima u okolini zuba. Svakako je zubobolja, kao i bilo koji drugi bol, signal našeg organizma da nešto nije u redu.

Kada i zašto zubi bole, koji je lek za zubobolju, ali i zašto da ga ne shvatate olako pročitajte u redovima koji slede.

Kada boli zub?

Kako biste bolje razumeli zašto Vas zub boli, ali i koji deo zuba je odgovaran za taj neprijatan osećaj, objasnićemo Vam njegovu biološku građu.

Zub je izgrađen od nekoliko različitih tkiva. Tkiva koja prekrivaju spoljašnje delove zuba su gleđ i cement, ispod njih se nalazi dentin. Ova tri tkiva okružuju zubnu pulpu (zubni živac). Zubna pulpa je splet nervnih i krvnih vlakana i mnogobrojnih ćelija koje održavaju vitalitet zuba. Dok god je pulpa zuba zdrava taj zub se smatra živim zubom jer je omogućena ishrana i razmena materija

Međutim, čim zub zaboli to znači da su njegove čvrste barijere narušene (gleđ, dentin, cement). Zubne barijere mogu biti narušene kvarom (zubnim karijesom) ili nekom povredom (frakturom).

Svakako najveći broj zubobolja je uzrokovan zubnim kvarom (karijesom). Karijes je oboljenje zuba koje je uzrokovano bakterijama iz zubnog plaka. To znači da se karijes razvija kod onih osoba koje ne održavaju dobro svoju oralnu higijenu.

Zašto i zbog čega boli zub?

Prvi deo zuba koji karijes napada je gleđ zuba. Ona nema nervna vlakna tako da zub još uvek ne boli. Nakon toga karijes se širi na dentin, koji takođe nema nervna vlakna, tako da karijes nastavlja da napreduje ka zubnom živcu bez ikakvog znaka upozorenja.

Dentin zuba je izgrađen od velikog broja cevastih provodnika koji vode direktno do zubne pulpe te se bakterije kroz njega jako brzo šire. Kako kvar napreduje i bliži se pulpi, tako se polako može javiti i bol u zubu. Dok je karijes još uvek u dentinu bol se najčešće javlja na hladno ili slatko, traje kratko i oštar je. Ukoliko se ni tada ne ukloni karijes on dolazi do zubnog živca. Jednom kada je zubni živac inficiran bakterijama, nema povratka nazad.

Lek za zubobolju je u tom slučaju jedino taj da se zubni živac se mora ukloniti, tj. izvaditi. Bol koji se javlja kada karijes dođe do zubne pulpe je veoma karakterističan. Radi se o bolu koji se javlja sam od sebe (spontano), bez provokacije, traje od 15ak minuta pa do nekoliko sati. Može Vas buditi noću, ali se može i širiti te neretko pacijenti nisu ni sigurni koji ih zub tačno boli.

Zubobolje se mogu javiti i kao posledica frakture, odnosno povreda zuba. Takođe i parodontalni džep može odavati utisak zubobolje. To je bol koji se javlja u regiji između zuba, konstantan je i veoma neprijatan. Ovi bolovi su jako slični bolovima koji postoje u slučaju dubokih karijesa, ali se umiruju nakon kiretaže i temeljne obrade parodontalnog džepa.

Šta raditi kada boli zub?

Ono što je bitno jeste da znate da bol neće proći sam od sebe. Možda će se privremeno pritajiti, ali će kada se sledeći put javi biti još intenzivniji. Zato je bitno da se čim osetite bol u zubu javite svom stomatologu jer je to jedini pravi lek za zubobolju. Nakon pregleda i postavljanja dijagnoze Vaš doktor će učiniti sve što struka nalaže kako bi bolovi prestali.

Ono što bi Vašem stomatologu veoma značilo jeste i snimak zuba koji Vas boli. Na taj način će on imati potpun uvid u stanje Vašeg zuba. U zavisnosti od toga šta bude postavljeno kao dijagnoza vrši se lečenje zuba. Ukoliko se radilo o karijesu, Vaš lekar će ga ukloniti i postaviti lek ili plombu. Ukoliko je karijes došao do zubnog živca potrebno je taj živac izvaditi.

Zvuči malo rogobatno, a nekima je ostajao i u lošem sećanju ovaj sam proces. Međutim, danas u eri bezbolne stomatologije, gde se sa malim dozama anestetika može postići potpuna bezbolnost, nema potrebe za strahom. Uz dejstvo anestezije lekar će izvaditi zubni živac ili staviti lek koji će umiriti sve bolove i delovati direktno na živac. To znači da kada izađete iz ordinacije svi bolovi prestaju.

Koji je najbolji lek za zubobolju?

Definitivno najbolji lek za zubobolju je poseta stomatologu. Svakako, u međuvremenu, dok ne zakažete pregled možete popiti neki analgetik ( Kafetin, Brufen, Andol) kako bi se bolovi umirili. Oni će svakako biti blaži, možda će i prestati na par sati ali dok se uzrok bola ne ukloni iznova će se javljati. Kada dođete kod svog stomatologa on će Vam dati dozu anestezije kako bi on mogao nesmetano da izvrši pregled i ukloni uzrok Vašeg bola.

Ukoliko ne odete kod stomatologa i bolovi prođu nakon nekoliko dana, nemojte misliti da ste se naprasno izlečili. To znači da je Vaš zub izgubio bitku, a posledice mogu biti pogubne po Vaš zub, a u nekim težim situacijama i po Vas.

Proces koji je do skoro tinjao u Vašem zubu polako je zahvatio zubni živac. Doveo je do njegove nekroze i uništio sva nervna vlakna. To je razlog što više ne osećate bol – nema očuvanih vlakana koja bi prenela takav signal. Bukvalno je došlo do prekida inervacije i cirkulacije.

Na mestu gde se nalazilo “srce” Vašeg zuba sada polako dolazi do nagomilavanja bakterija i nastanka gangrene. Bakterije svojim toksinima i gasovima lako prodiru kroz koren zuba dolazeći do vrha zuba i do kosti. Kada se nađu u kosti dolazi do njenog uništenja. Nastaju rupe u samoj kosti – ciste. One se vremenom uvećavajui i rastu i mogu ugroziti i susedne zdrave zube. Za sve to vreme Vi nemate nikakve bolove.

Nakon formiranja ciste postoje dva najčešća scenarija. Jedan je da odete na kontrolu i Vaš stomatolog slučajno utvrdi postojanje procesa i postavi plan terapije kojim će ukloniti proces i ako je moguće spasiti Vaš zub.

Drugi scenario je da odjednom oteknete, dobijete temperaturu i izražene bolove.

Ovo je veoma dramatična situacija koja zahteva inciziju mesta na kom se nalazi proces, drenažu, upotrebu velike količine antibiotika i na kraju vađenje tog zuba. Ne treba ni da pominjemo da je ovo situacija u kojoj je život ugrožen jer je glava veoma prokrvljena i infekcija se lako može krvnim sudovima proširiti ka mozgu gde može izazvati brojne komplikacije,  (meningitis npr.)

Kome se obratiti kada iznenada zaboli zub?

Nekako nam se kroz praksu čini da se zubobolja uglavnom javlja noću.

Pacijenti navode kako ih probudi iznenadan bol u toku noći i kako celu noć nisu mogli da spavaju i da su jedva čekali jutro da pozovu svog stomatologa.

Uglavnom je dovoljno da popijete neki lek protiv bolova i zakažete pregled kod svog lekara što pre je moguće. Sa druge strane, ukoliko su bolovi veoma jaki, praćeni otokom onda nemojte čekati. Nekada zubobolja može biti praćena i temperaturom. To su veoma teška i alarmantna stanja. Ona zahtevaju momentalu terapiju.

Pozovite prvu dežurnu lekarsku službu koja će Vam dati punu terapiju praćenu antibioticima.

Ono što je uvreženo mišljene u našem narodu, to je da je zubobolja prolazno stanje koje nije opasno po život. Međutim, organizam nas upozorava kao i u bilo kom drugom slučaju, da nešto  nije u redu. Na kraju bi se moglo reći samo da je bol, koliko god neprijatan bio, zaista naš prijatelj!

Ne treba bol da bude alarm da posetite stomatologa, niti bilo koja promena na zubu, preporuka je redovna poseta zubaru na svakih 6 meseci. Bilo da Vas sada boli ili ne boli zub u ordinaciji DentaN možete zakazati besplatan stomatološki pregled na našoj stranici za zakazivanje. >>

Ili nas pozovite na +381 11 244 09 01

Tu smo za sve savete ukoliko imate problem.

Isključivo koristimo najsavremenije i najkvalitetnije materijale prilikom pružanja usluga kako bi efekti bili što dugotrajniji. Jer mi dajemo garanciju i naši zadovoljni klijenti su nam najbolja preporuka.

Hvala na poverenju. Vidimo se sa osmehom!