Gel za izbeljivanje zuba - najbolja metoda
Ponedeljak - Petak: 14:00 - 20:00 +381 11 244 09 01, +381 63 23 11 27

Gel za izbeljivanje zuba – najbolja metoda

Saznajte koji je najbolji gel za izbeljivanje zuba i koja je metoda. Kako se koristi gel i folija za izbeljivanje, koliko je efikasan gel i da li se može gel koristiti za avitalne zube (zube kojima je izvađen zivac)? Kolika je cena izbeljivanja zuba i koliki su popusti?

Jedini isparavan, efikasan i bezbedan način da gelom izbelite zube jeste onaj koji radite u konsultaciji sa svojim stomatologom.

Imati bele zube znači imati zdrave zube. Ono što je potrebno da uradite kada poželite da izbelite svoje zube jeste da odete kod stomatologa i uradite detaljan stomatološki pregled kojim će se proveriti da li su svi zubi zdravi.

Izbeljivanje zuba će biti uspešno samo na zdravim zubima. Ukoliko postoje nepopravljeni zubi, morate ih popraviti pre beljena! Ono što se mora naglasiti jeste da se protetski radovi i plombe ne mogu izbeliti.

Izbeljivanje zuba gelom

Danas postoji paleta proizvoda za beljenje zuba. Samo oni preporučeni i Vama dati od strane stomatologa su sigurni i bezbedni za upotrebu.

Izbeljivači koji se koriste u stomatološkim ordinacijama su u formi gela. Taj gel se nanosi na spoljašnje površine zuba i na taj način beli zube.

Ukoliko postoje na zubima karijesi, gel će izvršiti njegovo nagrizanje i samo će ga pogoršati. Zato je izuzetno važno da pre beljenja sanirate sve karijesne lezije!

Gelovi u svom sastavu imaju aktivnu supstancu koja beli zube. To su hidrogen peroksid ili karbamid peroksid u određenim koncentracijama. Ovi proizvodi u određenim koncentracijama (u zavisnosti od načina primene) su apsolutno bezbedni za primenu.

Beljenja se pre svega dele na kućna beljenja i ordinacijska beljenja zuba.

U obe metode koriste se gelovi za beljenje. Ukoliko govorimo o kućnom beljenju, u tom slučaju Vam pored gelova trebaju i folije za beljenje.

Procedura je takva da prvo idete u posetu Vašem stomatologu koji Vam uzima otiske zuba gornje i donje vilice, a na osnovu njih pravi već pomenute folije. Nakon toga dobijate dve folije (za gornje i za donje zube) i gelove za beljenje.

Kako se koristi gel i folija za izbeljivanje zuba?

Gelovi koje dobijete se stavljaju u folije i nakon toga folije sa gelom postavljate na svoje zube. Koncentracije gelova za kućno beljenje su od 10%, 15%  i 20% aktivne supstance. Na osnovu koncentracije gela zavisi koliko ćete dugo nositi folije u toku dana.

Gelovi od 10% aktivne supstance se nose od 8 sati do 10 sati u toku dana (dok spavate).

Gelovi od 15% se nose od 6 sati do 8 sati u toku dana.

Gelovi od 20% se nose od 2 sata do 4 sata u toku dana. Međutim, ukoliko prvi put belite zube najbolje je koristiti gelove manje koncentracije kako ne bi došlo do moguće preosetljivosti.

Ipak, ukoliko do nje dođe treba znati da je ona je očekivana, prolazna i manifestuje se kratkotrajnim oštrim bolovima ili blagom osetljivošću na hladno.

Izbeljivanje zuba gelom kućnom metodom traje maksimalno dve nedelje.

Što se tiče ordinacijskog izbeljivanja zuba, ono se u par stvari razlikuje od kućne metode. Prvenstveno ovo beljenje traje kraće i vrši se odmah u stomatološkoj ordinaciji.

Trajanje same procedure je oko 45 minuta. Nema potrebe za pravljenjem folija i koriste se gelovi sa nešto većim procentom aktivne materije.

Vrednosti aktivne supstance su od 30% do 40%. Ove veće koncentracije vodonik peroksida omogućavaju brže beljenje zube, ali je neophodno da bude sprovedeno od strane stručnog lica.

Opalescence gel za izbeljivanje zuba

Jedan od najboljih proizvoda za beljenje zuba sigurno je američki proizvod Opalescence.

Opalescence gelovi se mogu koristiti kako za kučno, tako i za ordinacijsko beljenje zuba.

Što se tiče gelova za kućno beljenje postoje gelovi sa različitim koncentracijama karbamid peroksida. To su vrednosti od 10% pa do 20%. Oni imaju lepljivu i viskoznu strukturu te je onemogućeno njegovo izlivanje iz folija (čime se sprečava njihov štetan uticaj na gingivu – desni).

Opalescence gelovi takođe imaju veoma važnu ” Sustained Release” formulu koja opmogućava neprekidno oslobađanje aktivnog sastojka.

U formuli ovih gelova nalaze se i sastojci koji sprečavaju dehidrataciju i povećavaju stabilnost boje. Oni sadrže i čuvenu PF formulu (kalijum-nitrat i natrijum-fluorid) koja daje veći sjaj zubnoj gleđi, smanjuje osetljivost i sprečava nastanak karijesa.

Koliko je efikasan opalescence gel?

Smatra se da gel u koncentraciji od 10% čini zlatni standard u kućnom beljenju. Njegovom upotrebom postoji najmanja verovatnoća da dođe do preosetljivosti zuba i nosi se u toku noći.

Bitno je naglasiti da i ukoliko dođe do osetljivosti ona bi trebalo da prođe nakon nekoliko nanođenja i smatra se normalnom reakcijom zuba na hemodinamske promene koje se javljaju pri samom procesu beljenja.

Kada govorimo o kućnom beljenju, za tu svrhu postoje takođe odlični Opalescence gelovi koji imaju veće koncentracije aktivne supstance u odnosu na one gelove koji se koriste za kućno beljenje. Te vrednosti iznose od 30% pa sve do 40%.

Postoji nekoliko vrsta njihovih proizvoda za ordinacijsko beljenje. Prva je Opalescence Boost. Ovaj izbeljivač sadrži 40% vodonik peroksida i neutraalnu pH vrednost, čime se postiže brz rezltat. Sam proces njegove upotrebe je takav da se vrše dve aplikacije od po 20 minuta, pa samim tim se ceo proces beljenja veoma kratak – svega 40 minuta.

Ukoliko nisu postignuti željeni rezultati može se izvršiti još jedna aplikacija gela u trajanju od takođe 20 minuta.

Opalescence nudi i proizvod koji se naziva Opalescence Quick. Za razliku od svog predhodnika, on sadrži nešto veću koncentraciju karbamid peroksida – 45%. Njegova specifičnost jeste da da se za njegovu primenu koriste folije (PVC individualne folije, kao i u slučaju kučnog beljenja). Sam proces je veoma specifičan.

Potrebno je pacijentu u folije staviti Opalescence Quick, postaviti folije na gornje i donje zube i ostaviti da deluje 30 minuta.

Traje kratko, nema potrebe da sedite u stomatološkoj stolici, možete za to vreme čitati knjigu ili novine, kontrolisani ste sve vreme od strane stručnog lica, a efekti su vidljivi odmah nakon kraja tretmana od 30 minuta.

Opalescence gel za avitalne zube

Mnogi pacijenti imaju velike probleme sa promenama boje zuba koji su avitalni (koji nisu više živi i kojima je izvađen živac).

Ti zubi vremenog postaju sivkasti i znatno tamniji od okolnih zuba. Opalescence ima rešenje i za ove probleme.

Proizveli su gel čija koncentracija vodonik peroksida iznosi 35%.

Procedura je takva da se u zub koji treba izbeliti nanese malo ovog gela i privremeno zatvori. Gel se ostavlja da deluje od jednog do tri dana. Nakon toga se postupak ukoliko je potrebno može ponoviti, ali ukoliko je zub dobio željenu boju za ponavljanjem postupka nema potrebe.

Gel za izbeljivanje zuba – cena

Gel za izbeljivanje zuba je proizvod koji mora biti kupljen od strane stručnog lica-stomatologa.

On nije nešto što Vi možete kupiti sami i koristiti bez nadzora lekara. Samim tim cena gela je briga Vašeg stomatologa.

Ono što Vas treba da zanima je cena same usluge izbeljivanja zuba.

Izbeljivanje zuba košta od 150 eura do 250 eura, dok je cena izbeljivanja samo jednog zuba oko 50 eura. Kućno beljenje je nešto povoljnije, oko 150 eura, dok ordinacijsko košta od 200 eura pa na više.

Na cenu utiče i sam proizvod koji Vaš lekar koristi, tako da je nekada bolje platiti i Više za siguran, kvalitetan i uspešan tretman.

Beljenje zuba folijama

Folije za beljenje zuba su one folije koje se prave individualno za Vaše zube. One služe kako biste u njih stavili gel za beljenje zuba u toku kućnog beljenja.

Prave se tako što se prvi prvoj poseti Vašem stomatologu vrši uzimanje otisaka Vaših zuba gornje i donje vilice.

Otisak se uzima uz pomoć posebnih stomatoloških kašika i otisnih materijala. Ceo postupak traje oko 10 minuta.

U sledećoj poseti stomatolog Vam daje gotove folije koje su napravljene na osnovu modela Vaših zuba i gel za beljenje. Folije su veoma tanke, providne i nose se nekoliko sati, najčešće noću dok spavate.

Izbeljivanje zuba – popusti

Često možete videti kako se nude veliki popusti i akcije na izbeljivanje zuba.

To je akcija koju nude mnoge ordinacije nekoliko puta godišnje. To nisu loši trenuci koje biste mogli da iskoristite kako biste izbelili svoje zube.

Popusti se obično kreću oko 20% i 30%. To znači da bi beljenje koštalo od oko 120 eura do 150 eura, što je veoma povoljno.

Međutim, kada primetite da su popusti mnogo veći od uobičajenog, obično nešto stoji po sredi.

Samo izbeljivanje zuba je proces u kome je uključeno nekoliko stavki – stomatolog, zubni tehničar koji pravi folije, proizvođač gelova za beljenje. Samim tim su to sve činioci koji utiču na prosečnu cenu beljenja, bilo kućnog, bilo ordinacijskog.

Ne dozvolite da imate primetno žute zube i da Vas drugi gledaju u zube dok pričaju sa Vama.

U našoj ordinaciji imamo često akcijske cene odreženeh usluga. Tu smo za sve kosultacije i savete koji Vam trebaju.

Možete zakazati besplatan stomatološki pregled na našoj stranici za zakazivanje. >>

Ili nas pozovite na +381 11 244 09 01

Tu smo za sve savete ukoliko imate problem sa pigmentom zuba ili bilo koji drugi problem.

Isključivo koristimo najsavremenije i najkvalitetnije materijale prilikom pružanja usluga kako bi efekti bili što dugotrajniji. Jer mi dajemo garanciju i naši zadovoljni klijenti su nam najbolja preporuka.

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED

Hvala na poverenju. Vidimo se sa zdravim i belim osmehom!