Saveti za izbeljivanje zuba: Kako najbolje izbeliti zube
Ponedeljak - Petak: 14:00 - 20:00 +381 11 244 09 01, +381 63 23 11 27

Saveti za izbeljivanje zuba: Kako najbolje izbeliti zube

Saznajte koji su saveti za izbeljivanje zuba i kako ih najbolje izbeliti. Koje su preporuke za izbeljivanje osetljivih zuba, šta je kućno izbeljivanje i kolika je cena izbeljivanja?

Nije nikakva tajna da svi želimo blistavo bele zube! Oni su od uvek bili imperativ lepote i zdravlja. Zubi odaju veoma važan utisak o osobi koju posmatramo, govore o njenim navikama, ali i o odnosu prema sebi i svom zdravlju.

Kako izbeliti zube, na koji način i koje metode su bezbedne saznaćete u nastavku ovog članka.

Šta znači beljenje zuba

Boja zuba potiče od boje jedne strukture zuba-dentina. Dentin je sloj zuba koji se nalazi ispod spoljašnjeg sloja zuba, onog koji mi vidimo (gleđi). Boja dentina je određena genetskim faktorima, ali i rasnoj pripadnosti, kao i nekim navikama ljudi sa određenog podneblja, ali i samim navikama pojedinca.

Primetili ste možda kako osobe crne puti imaju blistavo bele zube, dok azijati imaju nešto tamnije (žućkastije) zube. Međutim, veoma bitan faktor koji utiče na boju zuba su neke Vaše životne navike.

Loše održavate svoju oralnu higijenu? Da li ste strastveni pušač? Koliko šoljica crnih kafa na dan popijete? Da li često pijete koka kolu, vino?

Sve su ovo materije i navike koje utiču na boju Vaših zuba. Što više konzumirate kafu, vino ili cigarete Vaši zubi će biti tamniji. Takođe prebojenost zuba može poticati i od primene određenih lekova, kao što su na primer hlorheksidin, tetraciklini, velike doze fluora.

Neka opšta oboljenja i stanja utičnu na boju zuba, npr. hemolitički poremećaji, urođena oboljenja gleđi, starost, traume. Avitalni, nekrotični zubi (oni koji nisu živi), kao i oni kojima su lečeni kanali i izvađeni živci vremenom gube boju i postaju tamniji.

Neke od ovih prebojenosti se u početku mogu ublažiti običnim poliranjem zuba ili peskiranjem, dok se kasnije mogu ukloniti samo profesionalnim materijalima za izbeljivanje zuba.

Za početak svakog beljenja potrebno je odrediti uzrok prebojenosti, a tačnu boju zuba najbolje je odrediti na prirodnoj svetlosti.

Šta je to kućno izbeljivanje zuba

Kućno beljenje zuba je idealan način da vratite belinu i svežinu svojim zubima.

Ono se drugačije naziva i noćno beljenje. Postupak izgleda tako što prvo sa Vašim stomatologom uradite detaljan stomatološki pregled.

Veoma je važno naglasiti da se pre beljenja moraju izlečiti svi karijesom zahvaćeni zubi. Nakon toga se određuje trenutna boja Vaših zuba. Ona se beleži i služi za poređenje sa kasnije dobijenim rezultatima na kraju samog procesa beljenja. Nakon toga se uzimaju otisci Vaših gornjih i donjih zuba uz pomoć specijalne kašike i otisnog materijala.

Proces je potpuno bezbolan i traje oko 10 minuta. Nakon toga se otisci šalju u zubnu tehniku gde se izrađuju PVC folije za beljenje.

One su potpuno providne i tanke, ne ometaju Vas ni u jednom trenutku i veoma brzo ćete se navići na njih. One služe kako biste u njih staviti gel za beljenje zuba koji će Vam dati Vaš stomatolog. To znači da za kućno beljenje dobijate folije za gornje i donje zube i gelove za beljenje zuba.

Gelovi kao aktivnu supstancu (onu koja beli Vaše zube) ima vodonik peroksid, karbamid peroksid u određenim koncentracijama. Upravo te koncentracije su ono što utiče na proces beljenja zuba.

Vrednosti u procentima zavise od proizvođača do proizvođača. Najčešće se radi o vrednostima od 10%, 16%, 20% za vitalne (žive) zube. Gelovi od 10% se nose najčešće noću zato što je potrebno da se nose najmanje 8 sati dnevno. Gelovi od 16% se nose nešto kraće, od 6 do 8 sati. Gelovi sa 20% aktivne supstance se nose od 3 do 4 sata na dan.

Ne preporučuje se da ceo ciklus beljenja traje duže od dve nedelje. Naravno, najbolje rezultate ćete postići gelom sa što većom koncentracijom, međutim ne preporučuje se za prvo beljenje.

Preporuka za osobe sa osetljivim zubima

Za osobe sa osetljivim zubima (reaguju oštrim kratkotrajnim bolom na hladno npr.) preporučuje se gel sa što manjom koncentracijom aktivne supstance.

Nakon beljenja potrebno je otići kod stomatologa kako bi se proverio efekat beljenja.

Ukoliko ste u nekom trenutku beljenja dostigli željenu boju, slobodno možete prekinuti sa beljenjem.

Za vreme beljenja potrebno je da izbegavate cigarete, kafe, čajeve, vina (sve što bi moglo da preboji Vaš zube). Takođe, potrebno je da izbegavate ove materije bar nedelju dana nakon beljenja kako biste postigli maksimalan efekat i kako bi nova boja Vaših zuba postala stabilna.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba

Ovo Izbeljivanje zuba se vrši u ordinaciji i postoje dve metode: lasersko izbeljivanje i izbeljivanje sa specijalnom lampom za izbeljivanje.

Lasersko izbeljivanje se vrsi uz pomoć mekog lasera čiji snop omogućava i ubrzava izbeljivanje zuba. Ovaj način izbeljivanja je praktičan za beljenje pojedinih zuba a naročito devitalizovanih zuba.

Mana ove tehnike je što je agresivnija i nekad izaziva preosetljivost zuba nakon terapije, skuplja je od drugih metoda i naravno potrebno je da ordinacija poseduje laser.

Prednosti ove tehnike je svakako brzina postizanja željenog efekta.

Izbeljivanje uz pomoć specijalne lampe je najčešći vid ordinacijskog izbeljivanja. Koriste se gelovi sa većom koncentracijom aktivne supstance. Nema potrebe za izradom folija. Traje oko 40 minuta sve ukupno.

Za ovu vrstu Izbeljivanja zuba se odlučuju oni pacijenti koji žele rezultate odmah, bez čekanja od par nedelja.

Procedura je prilično jednostavna. Vaš stomatolog vrši premazivanje Vaših zuba gelovima za beljenje zuba, dok se za vreme delovanja gela svetlosni snop uperi u Vaše zube i na taj način pospešuje i inicira proces beljenja.

U tu svrhu se koriste gelovi sa nešto većim procentom aktivne supstance za beljenja. Ona iznosi od 30-38 % vodonik peroksida.

Nakon ove vrste beljenja možete takođe dobiti izvrsne rezultate. Mana može biti samo moguća osetljivost Vaših zuba na veće koncentracije aktinih supstanci, ali ona prolazi relativno brzo.

Takođe pri ovakvom načinu beljenja veoma je bitno to što su Vaše desni potpuno izolovane od dejstva gelova posebnim preparatima koje nanosi Vaš stomatolog pre samog početka beljenja. Potrebno je znati da ovo beljenje nije isto kao lasersko a to često pacijenti ne znaju da razlikuju.

Izbeljivanje avitalnih zuba

Ono što je jako važno napomenuti jeste da se u ordinaciji mogu izbeliti i avitalni (mrtvi) zubi. To su oni zubi kojima je izvađen zubni živac i koji su lečeni.

Veoma je bitno da su oni pravilno i dobro izlečeni (to Vaš stomatolog može lako proveriti pomoću rendgen snimka).

Avitalni zubi vremenom gube svoju prirodnu boju i dobijaju sivkasti prebojenost.

Sam proces beljenja je veoma jednostavan i bezbolan. Sa zadnje strane zuba se napravi mali otvor u koji Vaš lekar stavlja malu količinu gela za beljenje koja u zubu ostaje određeno vreme (par dana), postupak se ponavlja još nekoliko puta do postizanja željene boje.

Potrebno je naglasiti da je beljenje uz konsultaciju sa Vašim stomatologom (bilo kućno, bilo ordinacijsko) jedino ispravno i bezbedno rešenje.

Proces je zasnovan na razmeni materija gde dolazi do čiste razmene aktivne supstance gela za beljenje zuba (vodonik peroksida, karbamin peroksida) sa molekulima pigmenta iz gleđi Vaših zuba gde ostali molekuli koji čine strukturu vaših zuba ostaju potpuno netaknuti.

Štaviše, u gelovima  za beljenje se nalaze i veoma korisne supstance, kao što je fluor, ali i voda kako ne bi došlo do dehidratacije zuba.

Izbeljivanje zuba u trudnoći

Izbeljivanje zuba u trudnoći je dozvoljeno. Naravno, u prvom trimestru trudnoće se ne preporučuje upotreba bilo kakvih stranih materija, te se ne savetuje ni beljenje zuba, zbog osetljivosti fetusa na dejstvo spoljašnjih uticaja.

Izbeljivanje zuba ne deluje na sistemsko zdravlje već je isključivo lokalnog karaktera, ceo proces i razmena materija se odvijaju samo na nivou zuba.

Ono što može predstavljati problem pri izbeljivanju zuba kod trudnica jeste mogućnost javljanja preosetljivosti. U tom slučaju sam proces beljenja zuba može biti veoma neprijatan i bolan.

Pod dejstvom hormonskih promena trudnice su veoma osetljive i često su trudnoće praćene gingivitisom (upalom desni). One su uvećane, crvene i veoma lako krvare. To sve mogu biti otežavajuće okolnosti za sam proces beljenja. Međutim, ukoliko trudnica želi da ima lepe i blistavo bele zube, uz konsultacije sa svojim stomatologom to je moguće.

Koliko košta beljenje zuba

Cena Izbeljivanja zuba varira od ordinacije do ordinacije i zavisi od načina izbeljivanja.

U zavisnosti od toga da li se radi o kućnom beljenju ili beljenju u ordinaciji cene se kreću od 130 evra do 300 evra. Jeftinija varijanta beljenja je kućno beljenje. Ono otprilike košta od 130 do 200 evra. Ordinacijsko Izbeljivanje zuba je nešto skuplje i ono iznosi od 200 do 300 evra.

Ne dozvolite da imate primetno žute zube i da Vas drugi gledaju u zube dok pričaju sa Vama.

U našoj ordinaciji imamo često akcijske cene određenih usluga. Tu smo za sve kosultacije i savete koji Vam trebaju.

Možete zakazati besplatan stomatološki pregled na našoj stranici za zakazivanje. >>

Ili nas pozovite na +381 11 244 09 01

Tu smo za sve savete ukoliko imate problem sa pigmentom zuba ili bilo koji drugi problem.

Isključivo koristimo najsavremenije i najkvalitetnije materijale prilikom pružanja usluga kako bi efekti bili što dugotrajniji. Jer mi dajemo garanciju i naši zadovoljni klijenti su nam najbolja preporuka.

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED

Hvala na poverenju. Vidimo se sa zdravim i belim osmehom!